2016. szeptember 14., szerda

Amikor az álom valósággá válik - tippek kezdő utazónak


Rengetegen kérdezitek tőlem, hogy hogy tudok ennyit utazni.
A kedvenc kérdésem, a "most meddig leszel itthon?", amire legtöbb esetben egyből rá tudok vágni egy pontos választ (állítólag túl merev vagyok, és szervezett, de higgyétek el, ebben az esetben ez pozitív dolog - és amúgy nem is vagyok merev.. :D ).


Valójában semmiféle titok nincs benne. Sőt, biztos vagyok benne, hogy a témában érdekeltek már több oldalon is találtak olcsó utakat és költséghatékony tippeket, tanácsokat.
Ez a bejegyzés inkább egy rövid összefoglaló lenne - a teljesség igénye nélkül kezdő utazóknak.

Idén 7 országban jártam  (az átszállások és -utazások nélkül), és tervezek még 3-4-be utazni idén. Egyedül, családdal, barátokkal, minden egyes kis utazásnak külön története és lehetőségei vannak. Egy jól megszervezett európai hosszú hétvége mindennel együtt ki tud jönni 50.000 Ft-ból, csak utánajárást és szervezést igényel. De nincs lehetetlen!

UPDATE!
Még mielőtt valaki félreérti, Magyarország csodás hely, de most inkább a külföldi utazásra szeretnék néhány tippet adni, hiszen a hazai utazással én nem nagyon foglalkoztam (annál többet kirándultunk viszont kiskoromban szervezett keretek között), illetve a legegyszerűbb talán a Bónuszbrigád oldalán keresgélni, hiszen rengeteg kedvező ajánlatot találhatunk.

Szeretném az elején leszögezni, hogy mivel mindenki másfajta útra vágyik, - így lehet, hogy egy-egy utat valaki sokkal kevesebb pénzből, vagy pedig luxus körülmények között sokkal többől hozza ki - ez egy átlag igénynek megfelelő összefoglaló, senki ne vegye készpénznek, mivel a szempontok és a fontossági sorrend egyénenként változik.

Nézzük a szempontokat.
Legelőször is mindenki állítsa fel a sajátját, mi az ami nélkül nem tudja elképzelni a nyaralását, illetve mit tudna elhagyni az anyagiak csökkentése érdekében.

  • Utazás módja (autóval, busszal, repülővel, vonattal, stb.) - Itt a kényelmi szempontok és az utazás hossza játszat szerepet. De egy hétköznapi ill. kora reggeli indulással is rengeteget lehet spórolni egy egy járatnál.
  • Szállás típusa (hotel, hostel, hálóterem, camping, airbnb, couchsurfing, stb) - Rengeteg lehetőség van, ez leginkább az ember bátorságán és kalandvágyától függ, melyik lesz a legmegfelelőbb.
  • Étkezés (all inclusive - hotelben, étterem, supermarket, otthonról hozott)
  • Programok - ez a pont elég kényes, hiszen általában azért utazik el az ember, hogy kiszakadjon egy kicsit a hétköznapokból, valami újat lásson. Rengeteg szép hely van, ami ingyenes, de a turista látványosságok általában belépőhöz kötöttek. Itt kell eldönteni, hogy miről mondunk le, vagy épp mennyit szánunk rá a nézelődésre.
  • Biztosítás - nem javaslom a spórlást, bár ki hogy érzi, én inkább kötök egy közepes árkategóriásat (amiben benne van a repülő is pl.), de van Európai Egészségbiztosítási Kártyám is, amivel kicsit nyugodtabban indulok útnak Európában.
  • Egyebek - minden olyan dolog, ami egyénre szabott, de fontos lehet az utunk során (pl. gyerekkel, kisállattal utazók igényei, eldugott helyek felkeresése, extra csomagok, stb.)


Egy ilyen utazásnál a legfontosabb, hogy rugalmasan kezeljük a dolgokat, hiszen lehet, hogy egy-egy akció csak egy bizonyos időpontban van, amikor nincs időnk sokat agyalni a dolgokon, viszont a részleteket később is tudjuk szervezni. 
Legyen egy kis összeg, amit bármikor elő tudunk kapni, ha épp találunk valami arra érdemeset, mert mind a repülőnél, mind a hoteleknél elég nagy árkülönbség tud lenni, ha sokat vacilálunk. A másik dolog az az, hogy legyünk körültekintőek, és józan ésszel gondolkodjunk, hiszen  rengeteg olyan "akciós" ajánlat van, amiről kicsi utánajárással és szervezéssel kiderül, hogy az ajánlatnál sokkal olcsóbban is ki lehet hozni.
Az izgalom a saját szervezésben éppen az, hogy teljesen személyre szabottan tudjuk megvalósítani akár egy hosszabb hétvégét, akár egy családi nyaralást, viszont az, hogy minden passzoljon, elég idő- és energiaigényes vállalkozás. Én mégis azt javaslom, hogy vágjatok bele, hiszen már maga a szervezgetés is elég nagy boldogság lehet, főleg, amikor majd az álom valósággá válik! :)


Lássuk részletesen a pontokat, amikkel nekiláthatunk szervezni az utunkat.

      1. Social media 

A legjobb és leggyorsabb információ áramlás, csatlakozhatunk csoportokhoz, követhetünk travel bloggereket, rengeteg új információhoz juthatunk.
Érdemes a facebookon belépni olyan utazással foglalkozó csoportokba, aminek több száz tagja van, és a tagok aktívok is, hiszen itt naprakész (és jobb esetben) helyes információkkal találkozhatunk. Több oldalon különböző utazási discountokhoz juthatunk, érdemes a követési beállításoknál "a minden értesítést" és a "megjelenítés elsőként" beállítást alkalmazni (itt is él a gyorsaság elve, lehet a következő pár percben már nem aktív a kód).
És a következő csoportokban vagyok tag, ahol a kérdésekre nagyon gyorsan érkeznek válaszok, így érdemes csatlakozni.


Ezen kívül követem a Wizzair és a Wizz Tours oldalát, hiszen itt első körben értesülhetek a hírekről és az akciós ajánlatokról.

Személyes kedvencem pedig az Utazómajom oldala, ahol tényleg a legjobb és legolcsóbb utakat lehet megtalálni!! Őket mindenképpen kövessétek, és tegyétek be az elsők közé, hiszen innen rengetegen foglalnak és perceken múlnak a jó helyek. Ezenkívül hasznos tippekkel és tanácsokkal látnak el az utazást érintő kérdésekben, akár egy repülő késéséről van szó, akár egy kipróbált útvonalról, mindenképpen lehet rájuk számítani. Weblapjuk is van, érdemes őket nézegetni itt is.
  
     2. Utazás

Itt két lehetőség van. Egyik, ha van úticél, a másik, ha nincs (micsoda véletlen!). 

Kezdem az utóbbival. 
Amikor teljesen mindegy, hogy hova utazunk, akkor is több lehetőségünk van keresgélni. Én most csak a repülős ajánlatokat mutatom, biztosan a különböző vonat és busz társaságoknál is vannak jó ajánlatok, de én ezeket csak alternatívaként használom, hiszen ritkán találkozom olyan ajánlattal, amikor egy több órás buszos/vonatos utazás olcsóbb lenne egy fapados repülő járattal.

Talán a legjobb az összes közül a Skyscanner, ahol rugalmasak lehetünk a célállomást, az utazási időpontot, sőt a kiindulást (Bp-Bécs-Prága,stb.) illetően is.
Itt valóban a legolcsóbb ajánlatokkal találkozunk, hiszen megkeresi nekünk a legolcsóbb hónapot (oda-és vissza utazást is), az adott országon belül pedig a legolcsóbb várost, ahova eljuthatunk. Figyeljünk viszont arra, hogy mit tartalmaz az adott repülőjegy, nehogy a buktatókon elakadjunk és a többszörösét fizessük ki a jegynek.

A másik rugalmas repülőjegy kereső a Bogair. Itt beírhatunk egy összeget, amit rá szeretnénk áldozni az utazásra, beállíthatjuk a kint töltött napok számát és tetszőlegesen az utazás hónapját.

Harmadik alternatíva a Pelikan oldala lehet, ahol nem csak a legolcsóbb repjegyeket dobja ki, hanem akciós utakat is lehet találni, rugalmas időpontokkal.

Ha már megvan egy adott város, ahova szeretnénk utazni, a legegyszerűbb továbbra is a Skycannert használni. Úti cél beállít és továbbra is kereshetünk a legolcsóbb hónap/napra szűrve.
Itt van egy kis trükk tökéletesen levezetve, ha túl soknak találjuk az árat, hogyan tudunk belőle lefaragni.

Nekem a kedvencem a Wizzair, van is WIZZ Discount Club tagságom, ami egy évre szól és minimum 10 euró kedvezményt ad a jegyárakból. 
Sokan kérdezik, hogy hogy lehet egy oda vissza repjegy 10-15 ezer forint. Okosan kell foglalni és időben. Szerintem ennyi a titka az egésznek.
Arra figyeljünk mindenképp, hogy a legtöbb fapados légitársaság esetén valójában a reptér egy másik kisebb városban van, így a bejutással is számolnunk kell, ami a költségeket tovább növeli (Milano - Malpensa, Brüsszel - Charleroi, stb. ) Érdemes ezeket már itthon lefoglalni, mert az internetes jegyvásárlással és a retúr jeggyel lehet spórolni.

További fapados légitársaságok budapesti indulással a Ryanair és Easyjet.
A megadott poggyászméretekre mindig figyeljünk, mert sajnos ebből csinálnak pénzt, hogy a nem megfelelő méretű, súlyú csomagra ráfizettetnek, ha nem sikerül tartanunk a előírtakat.

Néhány hasznos információ

Repülővel való utazáskor lehetőség van megnézni a helyet, ahova a jegyünk szól, illetve a járatról különböző információkat (mint a gép típusa, helyzete, korábbi útvonalai). Ezen az oldalon a világ repülőtereiről kaphatunk információkat, itt pedig kényelmi szempontok alapján vannak rangsorolva.

Ha esetleg az adott városba nem indul repülő, vagy csak szétnéznénk a környéken, ajánlom a helyi vonatot és buszokat. 
Tapasztalatom eddig az olasz vasútvonalon és a román vasútvonalon van, viszont ha valaki vonattal járná be Európát, arra is van lehetőség. Európai buszos utazásokat az Eurolines-on az Orange ways-en és a National express-en van lehetőség keresni (biztosan rengeteg van, de ezekről van tapasztalatom).

Hasznos oldalak lehetnek még az európai utazás tervezők, kiválaszthatjuk, hogy A-ból B-be hogyan lehet eljutni a leggyorsabban, vagy legegyszerűbben (repülővel, autóval, busszal, vonattal): ezek a GoEuro és Rome2rio.

Ezen az oldalon további kuponokat lehet találni pl. Wizzairhez, Eurolineshoz, Trenitaliahoz.

Külföldi internetes fizetésnél mindig figyeljünk oda, hogy a megadott pénznemet (euró, font, dollár) ne hagyjuk átváltani az adott szolgáltató oldalán, hiszen nagy lehúzásokkal találkozhatunk. Itt olvashatunk róla többet.


       3. Szállás

A szálláson lehet a legnagyobbat spórolni és a legnagyobbat bukni.
Minden költségvetés készítésnél nekem ez a legnagyobb költségvetésű pont, mert egyszerűen határozott igényeim vannak. Na nem a luxus lakosztály, vagy ilyesmi, de az egyik legfontosabb számomra a jó elhelyezkedés, a tiszta szoba, és a wi-fi megléte.
Amit be tudok vállalni, az 1-2 napos ott tartózkodásnál, az a közös használatú fürdőszoba, esetleg hangos környék (szemben a pályaudvarral - tökéletes helyen!), ellátás nélküli foglalás.
Rengeteg lehetőség van, csak el kell határozni magunkat, hogy milyen jellegű szállást szeretnénk. Időigényes feladat, de mindenképpen költséghatékony a megfelelő utánajárás.

Lehetőségek:

"Ingyenes" szállás - couchsurfing: pontosabban nem is ingyenes, mert az időddel, a tudásoddal és a társaságoddal fizetsz a szállásodért. Hogy mi ez pontosan? Egy magyar blogger oldalán találhattok nagyon jó, mindent kielégítő információkat. Ha couchsurfingre adnánk a fejünket, nem árt, ha tisztában vagyunk a negatív és pozitív oldalával is ennek a lehetőségnek. Itt lehet regisztrálni.
A player.hu oldalán olvasható magyarázat szerint a kanapészörf a következő: "a világ szinte bármely pontján találhatsz már kanapészörfösöket, akik felajánlanak egy ágyat, matracot vagy kinyitható kanapét a pár éjszakára odalátogató külföldieknek. Az ingyenes szállás csupán egy a rengeteg előnyből, amit a kanapészörföléssel nyerhetsz: ugyanis ha ezt választod, egy helyi szemszögéből ismerheted meg a város legtutibb látnivalóit, eldugott bolhapiacait, észrevehetetlen kiskocsmáit és a legjobb bulikat, amiről csak az ott lakók tudnak, és tuti nincs a turistakönyvekben."

Szállásbérlés - airbnb: lényegében hasonló a kanapészörfhöz, viszont itt akár egy kastély, egy lakókocsit, vagy egy jurtát is kibérelhetsz szálláshelyedül. Itt lehet regisztrálni és keresgélni. Több információ itt olvasható erről a lehetőségről: "az Airbnb népszerűsége az utolsó években mind az utazók, mind a szállásadók körében hihetetlenül megugrott, amit annak köszönhet, hogy milyen ügyesen használja ki az internet adta lehetőségeket. Egyszerűen és felhasználóbarát módon köti össze ugyanis a keresletet – utazókat – és a kínálatot – privát szállásadókat, ami annyira jól működik, hogy mára 150 országban, több mint 50 millió felhasználója van. És a szám folyamatosan növekszik. "

Hostelek: szerintem a legköltséghatékonyabb és legbiztosabb szálláslehetőség, főleg kis költségvetésből gazdálkodóknak. A kínálat rengeteg, és némely hostelnek igazán jó az ár-érték aránya.
Itt is létezik több fajta, van, hogy központi helyen lévő ágyért egy világvárosban csupán néhány ezer forintot kell fizetni, cserében viszont a szobánkat minimum 4-6-8, sőt ennél több fővel is meg kell osztanunk.

Figyeljünk arra, hogy némely szállásnál a kiírt áron felül további díjakat kell fizetni ( Taxes and fees), ami a feltüntetett árban nincs benne. Ezen felül az általános néhány eurós idegenforgalmi adóról se feledkezzünk meg.

Ajánlott oldalak:

Hotelek: úgy gondolom, ezt senkinek nem kell magyarázni, a választék óriási, határ a csillagos ég.

Az Utazómajom oldalát ajánlom elsődlegesen, de az Amoman és a Bookingon is lehet nagyon kedvező szállásokat találni.
A WizzTours-nak és a Pelikannak vannak utazással összekötött szállásai is, amit szintén érdemes nézegetni.

Néhány hasznos információ

Azt javaslom, hogy miután kinéztünk egy szállást, mindenképp keressünk rá a google-on, hiszen lehet, hogy egy eddig számunkra ismeretlen oldalon olcsóbban hirdetik.
Mindig járunk utána, hogy mit tartalmaz az ár, milyen információ áll rendelkezésre a szállásról és milyen egyéb kiadások jöhetnek szóba.

Rengeteg hasznos értékelést találhatunk ezen az oldalon, ahol bárki elfogulatlanul írhat véleményt az adott szállásról, programról, szolgáltatásról. Foglalás előtt mindenképpen nézzünk szét, hiszen a hotelek oldalán található vélemények elég szelektívek tudnak lenni.

Forrás

Az összefoglalás közel sem teljes, ezek az általam ismert és legjobbnak tartott oldalak, amikkel szerintem sikerül kihoznom a legtöbbet a legjobb áron az utazásaimból, ha pedig számszerűsítenénk, mindenki meglepődne, hogy ezt tényleg lehet így csinálni.

Magyarországon valahogy tabu a pénzről beszélni, éppen ezért gondolják a legtöbben, hogy egy-egy ilyen út vagyonokba kerül, és nem engedhetik meg maguknak.

A következő bejegyzésekben szeretném megosztani a korábbi, illetve a jövőbeli utazásaim lényeges pontjait, hogy egy adott városban hogy keressünk szállás, milyen látnivalók vannak, hogyan közlekedjünk. Egy vázlatos költségvetéssel és ezzel a kis kalauzzal, bízom benne, hogy sokaknak örömet tudok szerezni és meghozom a kedvet a saját utazás megszervezéséhez.


Szívesen válaszolok a kérdésekre és ha segítségre lenne szükség, várom az üzeneteket. :)