Citromtorta főzött krémmel
Édesapám nagy kedvence a citrom torta. Ha jól emlékszem születésnapjára készítettem neki.
Mivel
babócák is voltak az ünneplésen, így nem lehetett túl citromos a krém,
hiszen ők inkább édesszájúak. Bár mi jobban szeretjük a savanykás
ízeket, ez tökéletesen megfelelt a mi ízlésvilágunknak is.
Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek liszt (ha kakaósat szeretnénk, 1-2 ek kakaó, ennyivel kevesebb liszt)
- 1 ek víz
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- margarin a tepsi kikenéséhez
Krém:
- 4 tojás sárgája
- 20 dkg cukor
- 1 tk víz
- 1 db citrom
- 1,5 ek liszt
- 25 dkg margarin
Elkészítése:
A piskótát a korábbi receptem alapján készítettem el.
Egy
edényben vizet forralunk, majd vízgőz fölött (egy másik edényben) a
tojássárgáját a cukorral, a citrom héjjal, levével és a vízzel
kevergetjük. Hozzáadjuk a lisztet és sűrűsödésig kevergetjük a gőz
felett. Miután kihűlt (a folyamat gyorsítása érdekében egy lábos hideg
vízbe állítjuk az edényünket) a margarinnal habosra keverjük.
A piskótát 3 részbe vágjuk, a krémmel kívül-belül megkenjük, majd díszítjük (én tejszínhabbal és citrommal díszítettem).
A cukor-citrom arányon lehet változtatni, az enyém nem lett túl édes, de kellemesen citromos íze volt.