2016. december 7., szerda

A tökéletes mézeskalács

Rengeteg recept van a különböző magazinokban, interneten, ami közül bőven lehet válogatni, hogy a legtökéletesebb mézeskalácsot készíthessük..
Idén kipróbáltam egy új receptet, amit gyorsan mindenkivel meg is kóstoltattam, rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. A receptet a NOSALTY oldalán találtam, de annyit módosítottam rajta, hogy az eredeti maximum a hozzávalók arányában volt felismerhető (pontosan úgy, mint bármelyik mézeskalács).

A mézeskalácsot el lehet készíteni egy nap alatt is, de ha kicsit több időt szánunk rá, úgy még finomabb lesz. Egy órát, de egy éjszakát is lehet pihentetni a nyújtás előtt, a cukormázzal pedig csak teljesen kíhűlt állapotban tudjuk szépen bevonni.



Megosztom veletek, mert sokan kértétek, és nem mellesleg kipróbáltam, kóstoltam és meg vagyok vele elégedve. Ebből az adagból kb. 150 db kisebb mézeskalács készülhet, de hamar elfogy, ez a szám egyáltalán nem sok!

Hozzávalók:

  • 760 g liszt
  • 340 g porcukor
  • 100 g margarin
  • 4 db tojás
  • 7 ek méz
  • 0,5 ek szódabikarbóna
  • 0,5 ek fahéj
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék

    +
  • liszt a nyújtáshoz a tészta alá
  • 1 tojás a kenéshez


Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot és a szódabikarbónát összekeverjük a fahéjjal, illetve a fűszerkeverékkel. A szobahőmérsékletű margarint, a tojást és a mézet hozzáadjuk majd összegyúrjuk a szilárd hozzávalókkal. Gömböt formázunk, majd fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük (minimum fél órát).
A hűtőből kivéve belisztezett nyújtólapon 3-5 cm-re kinyújtuk, majd különböző formákkal kiszaggatjuk. A tepsibe szellősen helyezzük, hiszen szépen nő a térfogata, aki esetleg a vékonyt tésztásat szereti nyújtatja ennél is vékonyabbra.
Az előkészített süteményeket bekenjük tojással (ha esetleg magokat szeretnénk belenyomkodni, most tudjuk megtenni), majd 160C°-on alul-felül sütésen 10-15 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve néhány órát pihentetjük (akár egy napot), majd cukormázat készítünk.

Hozzávalók:

  • 1 tojásfehérje
  • 200 g porcukor (csak ez jó!)
  • 1 ek citromlé

Elkészítés:

A tojást robotgéppel 1-2 percig kavarjuk, majd adjuk hozzá a cukrot, legvégén pedig a citromlevet. A kanálról nem csöpöghet, nagyjából sűrűbb tejföl állagot kell kapnunk.

A kihűlt mézeskalácsokra zsírpapírból hajtogatott zsákokba (vagy vékony fejű habkinyomóba) töltjük a cukormázat és tetszés szerint kidíszítjük.

Zsírpapír zsák készítése:

Egy négyzet alakú papírt ketté vágunk az átló mentén. A kapott háromszög csúcsát felfelé tartva a bal oldalát behajtjuk a papír közepéig, kis tölcsért kapva ezáltal. A jobb oldalt felgörgetjük a tölcsérre, ha nem elég nagy a lyuk a tölcsér alján, méretre vágjuk.
Készítettem egy nagyon szép magyarázó rajzot paintben, remélem ez segítségetekre lesz :D

Az elkészült mézeskalácsokat dobozba rakjuk, majd egy zsírpapír réteggel lefedve alma cikkekkel rakjuk el puhulni.
Nagyom finom és puha mézeskalácsok lesznek, amiket akár helyben elfogyaszthatunk, de készíthetünk belőle ajándékot, vagy tárolhatjuk egészen karácsonyig, hiszen nagyon sokáig eláll. :)


További képeket, ötleteket az instagram oldalamon találtok, de írjatok, bármi kérdésetek lenne, receptölteteket is szívesen várok! :)