2017. február 1., szerda

A kedvenc appok utazáshoz

Az előző kedvelt bejegyzés ( Tippek kezdő utazóknak ) után összeszedtek néhány alkalmazást, amit én is előszeretettel használok egy-egy utazás során.
A legtöbb oldalnak van telefonra szabott applikációja, ami nagyban megkönnyíti az életünket (vagy még inkább a telefonunk rabjává tesz? - ezt inkább most ne fejtegessük), sőt, az utazásszervezés első pillanatától kezdve, szinte szükségtelenné válik minden egyéb elektronikai eszköz.
Az alábbiakban néhány ingyenes, AppStoreból letölthető alkalmazást szedtem össze, linkekkel együtt, teszteltem őket, hasonló néven a Play Áruházban is megtalálhatók.

Forrás

Repjegy foglalásnál legtöbbször a WizzAir ( IOSAndroid ) appját használom, sőt, nagyon is ajánlom a vásárlás előtt összehasonlítani a weblapon, illetve az alkalmazásban feltüntetett árakat, mert kedves kollégámmal észrevettük, hogy bőven vannak néhány ezer forintos eltérések ( ugyan az a repülőjegy, normál áron mindkét helyen egyszerre eltérést mutatott )! Igazából elég nevetséges, de az alkalmazásban még nem csalódtam, és ami szimpatikus, hogy a beszállókártyát elmenti a telefon "Wallet"-jébe ( erről később részletes leírás lesz), így nem kell a letöltéssel és a nyomtatással bajlódni.
A fent említett bejegyzésben a bővebb repülőjegy keresésnek és van mobilos megfelelője, a Skyscanner ( IOSAndroid ), sőt, Guide-ot is találunk hozzá, ha a használatát nem teljesen értenénk. A mobil alkalmazásban nem csak repjegyet, hanem hotelt foglalhatunk, sőt autót is bérelhetünk és mindezt teljesen ingyenes felületen.
Az easyJetnek ( IOSAndroid ) és a Ryanairnek ( IOSAndroid ), úgy, mint a legtöbb légitársaságnak is van mobilos alkalmazása, de ezeket én nem használom, így nem tudok róla véleményt alkotni.

Néhány szálláskeresésre alkalmas applikáció, amit internetes oldalként szinte mindenki ismer, a booking,com ( IOSAndroid ), a Couchsurfing ( IOSAndroid ) és az Airbnb (IOSAndroid ). Hogy kinek melyik szállástípus jöhet be, adok néhány tippet a fent említett bejegyzésben.

Van egy pénzváltós oldal, amit nagyon kedvelek, ennek csináltak egy mobil applikácót is. A XE Currencyről ( IOSAndroid ) döntse el mindenki mennyire fontos, vagy nem fontos egy utazáshoz. Ha eurós országba megyünk nincs nagy gondunk a váltással, de mi van, ha épp nem tudjuk, hogy egy Marokkói dirham körülbelül hány forint is lehet?

A TripAdvisor ( IOSAndroid ) egy közkedvelt alkalmazás, mivel majdnem mindenki ismeri, ezért úgy gondolom nem kell hosszabban kifejteni a dolgokat. Értékeléseket írhatunk és olvashatunk egy-egy hotelről, étteremről.

Útvonaltervezéshez a Rome2rio (IOSAndroid ) is megtalálható applikációban (szerintem a legjobb útvonaltervező!), de a GoEuro ( IOSAndroid ) is hasznunkra lehet, ha szeretnénk tudni mivel juthatunk el leggyorsabban A-ból B pontba. Ha az úticélunk egy nagyváros, inkább a város saját térképét/útvonaltervezőjét ajánlom, hiszen a legtöbb helyen egy ingyenes, jól összerakott és pontos alkalmazást kapunk.

Ismeritek Budapest útvonaltervezőit? Én a SmartCityt ( IOSAndroid ) használom legtöbbször, viszont átszálláskor a megállóknál volt már vele problémám, így olyankor az egész megbízható BKK  Futárt ( IOSAndroid ) veszem elő segítségnek. A BpMenetrend ( IOSAndroid ) akkor jó, amikor szeretném tudni, hogy mikor jön a következő járat, illetve két megálló között mennyi idő alatt jut el optimális esetben a szerelvény.
Az iMenetrendet nem szabad összekeverni, az egyik a vasúti ( IOSAndroid ) menetrend figyelő, a másik a Volán ( IOS ) járatokat tartja számon. Vonatozásra inkább a Vonatinfót ( IOSAndroid ) ajánlom, bár mindkét alkalmazással voltak már gyorsasági problémáim.


A kedvenceim pedig:

Packpoint

Nagyon aranyos kis alkalmazás, főleg a feledékenyek fogják örömmel használni.
Az ingyenes verzióban is minden megtalálható, amire szükségünk lehet, de a pro verzió is 3 euró körül található az App Storeban.
Az alkalmazásban kiválaszthatjuk az úticélt, az utazás idejét, az eltöltött napok számát és az utazásunk típusát, majd a tervezett programokat jelöljük ki. Ezután az alkalmazás ( Begin Packing-ra kattintva )  - figyelembe véve a megadott adatokat - készít egy listát nekünk, hogy mi az, amit semmiképpen ne hagyjunk itthon utazáskor.
IOSAndroid



Google Trips

Annyira örülök, hogy felfedeztem ezt az alkalmazást! Nem utolsósorban jó nosztalgiázni az utazásaimról, hiszen minden - a Gmailen keresztül foglalt - utazásomat megjegyzi és összegyűjti ( ezen is lehet vitatkozni, hogy ez jó, vagy inkább rettegjünk az internet veszélyeitől ). Mivel már mindent magamnak foglalok, itt tényleg egyben vannak a dolgok. Kezdve a repülőjegytől, a szálláson át, de még tippeket is ad, hogy hogyan kellene elindulni várost nézni. Ezt nem is akárhogyan, hanem kategóriákba szedi a látványosságokat, mi pedig bejelölhetjük, ami érdekel. Egy napot, vagy napszakaszt is megadhatunk, utána csinál nekünk egy útvonaltervet, hogy A-ból B-be mennyi időt vesz el az út, kb. mennyit ajánlatos eltölteni és hogy a legegyszerűbb egymás után felfedezni.
Hihetetlen ez az alkalmazás, csak jókat tudok róla mondani!
IOS , Android




FlightStats

Amikor nem utazok, akkor is szeretem nézegetni ezt az alkalmazást ( a Flightradar még szebb a sok apró repülővel ). Persze ennek inkább akkor van értelme, amikor egy szeretted, ismerősöd repülőjét szeretnéd figyelemmel kísérni, hogy éppen merre jár, késik-e a járata.
Kereshetünk repülőre, illetve különböző repterektől is gyűjthetünk alap adatokat.
Ha nem vagyunk biztos a "Flight Number"-ben, akkor érkezés-indulás illetve dátum alapján is figyelemmel kísérhetünk egy-egy repülőt.
IOS , Android




RunGo

Ha valaki szeret futni és a célállomáson van ideje sportolni is, mindenképpen ajánlom ezt az alkalmazást.
Különböző lehetőség szerint tudunk útvonalat választani mások ajánlása alapján. Budapesten szeretnénk egy városnézést futással egybekötve? De mégis merre induljunk, hogy érintsük a legszebb helyeket? Ez az alkalmazás távolsággal, látnivalókkal együtt kínál nekünk lehetőségeket a hely megismerésére.
IOSAndroid




Wallet 

Ez az alkalmazás kifejezetten iPhone tulajdonosoknak van és rengeteg lehetőség rejlik benne, ha okosan használjuk. Nem kell letölteni, megtalálható a telefon alap alkalmazásai között.
Részletesebb leírást itt találhattok róla, én csak egy kis ízelítőt adnék belőle.
Általában az alkalmazásokon keresztül veszem a repülőjegyeket, így minden a telefonomon történik. Ezzel az appal az a jó, hogy a beszállókártyát az utasfelvétel után nem kell külön kinyomtatni, hanem letölti a telefon wallet ( "pénztárcájába" ). A becsekkolás előtt felugrik egy értesítés a telefonon, amit elég elhúznunk, ott látjuk a beszállókártyánkat vonalkóddal, amit egyszerűen felmutatunk a kapuknál. ( Persze megvannak ennek is a veszélyei, én biztonsági okokból nyomtatok egy papír alapú beszállókártyát is, ha esetleg épp akkor kapcsolna ki a telefonom.. )


+ egy a szingliknek vagy kalandoroknak

Itthon is egyre népszerűbb a Happn alkalmazás, külföldön még többen használják. Bár igazság szerint én a Tindert előszeretettel alkalmazom az utazásaim során (gondoltátok volna, hogy mivel jó tippeket lehet kapni a helyiektől ezen az appon keresztül?), egyre több helyen találkozom a Happn-el, bár engem még nem győzött meg teljesen. Persze döntse el mindenki, hogy van-e szüksége ilyen jellegű ismerkedési formára, minden esetre valami újat hoztak a tervezők.
Ennek az a lényege, hogy a bekapcsolt helyzeted mellet meg tudod nézni, hogy éppen kivel kereszteztétek egymás útjait. Eldöntheted, hogy felhívod magadra a figyelmet, vagy üzenetet írsz, aztán már megy minden magától.
IOSAndroid


Nektek mik a nélkülözhetetlen alkalmazásaitok? Írjátok meg, hátha van köztük olyan, ami másoknak is hasznos lehet! :)