2016. március 17., csütörtök

Hogyan készítsünk elegáns kontyot rövid hajból?

Mint egy korábbi bejegyzésemben említettem sajnos eléggé tanácstalan voltam a hajvágás után mit is kezdhetnék a "rövid" hajammal. Így elkezdtem keresgélni, ötletelgetni, hogy hogyan tudnám a lehető legtöbbet kihozni belőle.

Pont egy elegánsabb megjelenésem volt, így kedvenc oldalamat hívtam segítségül. Itt találtam rá erre a szuper egyszerű kontyra. Nem kell hozzá más, mint egy szép hajpánt és néhány hullámcsatt.

2016. március 14., hétfő

Citromtorta főzött krémmel

Édesapám nagy kedvence a citrom torta. Ha jól emlékszem születésnapjára készítettem neki.

Mivel babócák is voltak az ünneplésen, így nem lehetett túl citromos a krém, hiszen ők inkább édesszájúak. Bár mi jobban szeretjük a savanykás ízeket, ez tökéletesen megfelelt a mi ízlésvilágunknak is.

 Szövegközi kép 1

Hozzávalók a piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt (ha kakaósat szeretnénk, 1-2 ek kakaó, ennyivel kevesebb liszt)
  • 1 ek víz
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  •  margarin a tepsi kikenéséhez

Krém:

  • 4 tojás sárgája
  • 20 dkg cukor
  • 1 tk víz
  • 1 db citrom
  • 1,5 ek liszt
  • 25 dkg margarin
Elkészítése:

A piskótát a korábbi receptem alapján készítettem el. 

Egy edényben vizet forralunk, majd vízgőz fölött (egy másik edényben) a tojássárgáját a cukorral, a citrom héjjal, levével és a vízzel kevergetjük. Hozzáadjuk a lisztet és sűrűsödésig kevergetjük a gőz felett. Miután kihűlt (a folyamat gyorsítása érdekében egy lábos hideg vízbe állítjuk az edényünket) a margarinnal habosra keverjük. 

A piskótát 3 részbe vágjuk, a krémmel kívül-belül megkenjük, majd díszítjük (én tejszínhabbal és citrommal díszítettem).

A cukor-citrom arányon lehet változtatni, az enyém nem lett túl édes, de kellemesen citromos íze volt.

2016. március 11., péntek

Utazás a nagyvilágban: Egyiptom - Előkészületek

A kalandjaim következő állomása Egyiptom..
Még nem jártam ott (ahogy még Afrikában sem), így egy helyet a listámról - sőt, ha minden igaz többet is - lehúzhatok hamarosan.
Mivel jelenleg készülök az útra, így frissek az élmények, hogy utazás előtt mivel is kell felkészülni, milyen dolgokat kell elintézni. Bízom benne, hogy találtok néhány számotokra is hasznos információt.

Forrás
Útlevél és vízum

Első és legfontosabb, ha megvan a konkrét dátum, nézzük meg az útlevelünk érvényességét! Magyar állampolgárok a belépéstől számított hat hónapig érvényes magánútlevél birtokában vízumkötelesen utazhatnak be Egyiptomba. Ezen a honlapon sok hasznos információt találtunk a beutazásról.
Ehhez a ponthoz kapcsolódik még a vízum beszerzése is, ami nélkül nem utazhatunk Egyiptomba.
A vízumot intézhetjük utazási irodán keresztül is ( kb. 5000 Ft-ot számolnak fel érte pluszban), illetve egyénileg is. Ha a második variáció mellett döntünk, akkor azt tudnunk kell, hogy az ügyintézés gyorsan zajlik, viszont annál kevesebb információ áll rendelkezésünkre a menetét illetően.

Az vízumot a következő helyen kell igényelni:
Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetség - Budapest 
Cím: 1125 Budapest, Istenhegyi út 7/b. 
Telefon: 225-2150
Nyitvatartási időről pontos információkat nem találtam, ami biztos, hogy minden nap 9-12-ig nyitva vannak.

A vízum igényléséhez szükséges dokumentumok:
  • 2 db igazolványkép,
  • útlevél (visszautazástól számított min. 6 hónapig érvényes),
  • repülőjegy foglalás oda-vissza
  • egyiptomi szállásunk címe
Ára több mindentől függ, én az alapot igényeltem (egyszeri beutazás, turista), 11.000 Ft volt. 
Kb. 1 hét alatt kaptam kézhez, amikor megcsinálták, hívtak telefonom, hogy mehetek érte (nem volt muszáj személyesen átvenni). Az országban turistaként maximum 30 napot lehet maradni ezzel a vízummal. 

Van lehetőség Egyiptomban érkezéskor is vízumot igényelni, de én jobbnak láttam itthon elintézni, nehogy bármi probléma legyen ott.


Repjegy 

A repülőjegyet ezen az oldalon foglaltuk le. Itt több társaságnak az ajánlatával találkozunk. Január végén terveztük el az utat, az időpontot nagyjából akkor fixáltuk le. Nem is tudom mit tanácsolhatnék a foglalással kapcsolatban, hiszen mi sem a legjobb áron találtunk jegyet.
Január végén - február elején körülbelül 60.000 Ft-ért lehetett Cairoba utazni 1 átszállással, ugyanez a járat február közepére 90.000 Ft-ra emelkedett. Így a +/- 1 nappal álltunk neki a keresésnek és február közepén 80.000 Ft-ért találtunk jegyet. Most ugyan ez a járat (egy nappal az utazás előtt) 130.000 Ft. Lehet van "repjegy-árfigyelő oldal", de sajnos én még nem találtam meg.


Oltások

Mivel még korábban nem jártam Egyiptomban és inkább az elővigyázatosság elvét vallom, így felkerestem a Nemzeti Oltóközpontot, hogy milyen oltásokat javasolnak Egyiptomba utazás előtt. Mind a titkárnő, mind az asszisztens nő, mint a doktor úr nagyon segítőkész és figyelmes volt. Bár irtózom a tűtől, ez úgymond a "szükséges rossz" volt, amin, ha már így döntöttem, túl kellett esni. Négyfajta oltást javasolnak, én ebből 3-at kaptam, hiszen korábban a hepatitis B elleni védőoltás megkaptam az általános iskolában. Természetesen előzetes konzultáció alapján el lehet dönteni, hogy melyiket szeretnénk igényelni.

Árak a következők:
hepatitis A ~ 13000 Ft
tifusz ~ 12000 Ft
diftéria-tetanusz ~ 3800 Ft


Konzuli bejelentés

A konzuli bejelentést egy hasznos dolognak tartom, nyilván abban az esetben derül ki a tényleges jelentősége és működése, ha valaki vészhelyzetbe kerül az adott országban (nem kívánom senkinek, hogy meggyőződjön róla!!). Először regisztrálni kell az adott oldalon: https://konzved.mfa.gov.hu/
Néhány általános kérdés kell kitölteni a tervezett utazásról és kész is vagyunk. Érdemes elolvasni a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait országokra lebontva. A biztonságtól kezdve, az ott tartózkodáson át, az egészségügyi helyzetről lehet hasznos információkat találni.
Ajánlatos felírni a Magyar Nagykövetség elérhetőségét és telefonszámát, hogy vészhelyzet esetén egyből tudjuk tárcsázni.

Honlap: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/EG/HU
Cím: 29, Mohamed Mazhar St., Zamalek, Cairo, 11211 Egypt
SOS telefonszám: 002-0122-6575198


Biztosítás

A biztosítást fontos dolognak tartom, bár egyelőre nekem még nem kellett használnom külföldi utazásom során. Európában az európai Egészségügyi Kártya megléte is nagy segítség, de itt sem ajánlott csak azzal, biztosítás nélkül utazni. A biztosítók ajánlataiból Netrisken és Biztosítás.hu-n lehet válogatni. Figyeljünk oda, hogy sok esetben nem mindegy, hogy Egyiptom melyik részére utazunk, hiszen egyes biztosítások az utazásra nem javasolt térségeket (pl. Sínai-félsziget északi része) nem fedik le.


Pakolás

Az utolsó napok teendői. Amire tanácsos odafigyelni, hogyha Egyiptomban több helyet szeretnénk bejárni, és esetlegesen ezek a helyek az országban egymáshoz képest távol helyezkednek el, akkor nagyon nagy lehet a hőmérsékletbeli különbség. Készüljünk hideg és meleg ruhákkal is, hiszen a csomagban (általánosan 24 kg) elfér. :) Ezen kívül én magyar gyógyszert mindenképp javaslok, és a barátnőm tanácsára egy kis üvegben whiskyt, hiszen az jól lefertőtlenít és megvéd a baciktól. 

Csapvizet semmilyen esetben se igyunk, válasszuk a palackozott vizeket helyette! 
Naptej és kalap ne maradjon otthon, illetve egy kendőt mindenképpen vigyünk magunkkal, mert sok épületbe (esetleg mecset látogatásra) fedetlen fejjel nem mehetünk be.


http://mapsof.net/uploads/static-maps/Egypt_Map(1).jpg

A gépünk Alexandriában landol, a terveink szerint Cairot, Hurghadat, Luxort, Asszuánt látogatjuk meg. 10 napig leszünk ott (ami igencsak rövid idő), de bízom benne, hogy az eltöltött idő alatt sok szépet látok, új élményekkel fogok gazdagodni.


2016. március 9., szerda

Világutazás




Idén januárban nem tettem nagy fogadalmakat. Sajnos általában meg sem tudom tartani ezeket.
Minden évben elhatározom, hogy na, akkor most így lesz meg így lesz, de mire eltelik néhány hónap a kezdeti lelkesedés alább hagy. Nem szeretnék most leragadni az okok boncolgatásánál, nem ez a célom ezzel a bejegyzéssel.

Mégis lényegében megfogadtam valamit.

Az utazás mindig is közel állt a szívemhez, már gyerekkorban is volt lehetőségem utazgatni. Ez a lelkesedés nem hagyott alább az idők folyamán, időről időre szeretek új dolgokat kipróbálni, új élményekkel gazdagodni. Idén januárban (vagy még december volt?) célul tűztem ki, hogy amennyire a lehetőségek engedik, világot látok.

https://static.happywall.co.uk/uploads/galleri/585/vintage_varldskarta_large.jpg

Sokfelé jártam már, és igaznak tartom a mondást, miszerint "Az utazás az egyetlen dolog amiért fizetsz és mégis gazdagabb leszel."

Ennek a fogadalomnak a hatására csináltam magamnak néhány listát, ami egy bakancslista jellegű "have to do" list. Szépen sorban ezek alapján szeretném bejárni a világot.

Az első listán Európa fővárosai szerepelnek.
Egy óriás térképen tűzdelem a helyeket ahol jártam, kézzel fogható szuvenírként pedig a képeken kívül hűtőmágneseket és feles poharakat gyűjtök.


A második listával a kontinensekre szeretném kitűzni a képzeletbeli zászlómat.

A következő listám ókori és az újkori világ 7 csodáit tartalmazza.
Sajnos a gízai piramisokon kívül az ókori csodákból nem maradt meg más az eredeti állapotban, a tűzvészek, földrengések elpusztították az építményeket.

Magyarország is a listámon van, kifogyhatatlan gyönyörű helyekkel.
Itt , illetve itt tudunk inspirálódni.

És a legnagyobb tervem. Bejárni a következő helyeket (néhány egyezik a korábbi listámmal is, így ha minden igaz, nem sok maradhat ki belőle:) :



Szövegközi kép 1
 
További inspirációs helyeket itt, illetve további 7 csodákat itt tekinthettek meg. Elképesztőek!









2016. március 7., hétfő

Tortakészítés - Egyszerű piskóta

...nem mondom, hogy értek hozzá.
Sohasem tanultam.
Hogy hogy készül a francia krémes? Nem tudom.
Hogy lesz cukormáz a dobostorta tetején? Ajaj.

Valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag elkezdtem tortákat gyártani. Szerencsére bőven van lehetőségem gyakorolni, hiszen ha valamit ünneplünk, akkor a tortakészítés az én feladatom. Meglepő, de ehhez rengeteg türelmem van, így amikor csak adódik alkalom, valami új dologgal szeretnék előhozakodni. Keressétek fel az instagram oldalam is a korábbi ötletekért: Cake_by_passion

Már régóta tervezem, hogy beiratkozom néhány tortakészítő/ díszítő kurzusra, hogy egyre több és több módszert elsajátítsak, de eddig kevésbé engedte az időm. A hosszútávú terveimben pedig majd egy saját cukrászda nyitása szerepel.. :)

Úgy gondolom, hogy nem csak a töltelék és a tészta alap a fontos, hanem a díszítés is. Hiszen sokkal szívesebben kóstolunk meg egy olyan tortát, ami már a kinézetével is csábít.
A következő bejegyzésekben megosztok veletek néhány egyszerű, illetve kevésbé nehéz tortareceptet.

A legfontosabb, amire szükségünk lesz, az a türelem (és persze idő :)).



Legelőször szeretnék veletek megosztani egy nagyon egyszerű receptet a tökéletes piskóta tésztájára. Ha nincs semmi ötlet és idő szűkében is vagytok, csak kenjétek meg lekvárral, esetleg nutellával, válasszatok hozzá valami gyümölcsöt, verjetek fel tejszínt és kész is van a torta. :) Látjátok, milyen egyszerű?

A tökéletes piskóta.

Hozzávalók:
  • 6 tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt (ha kakaósat szeretnénk, 1-2 ek kakaó, ennyivel kevesebb liszt)
  • 1 ek víz
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  •  margarin a tepsi kikenéséhez 
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 5 ek cukorral habosra keverjük.
A vízzel fellazítjuk kicsit, majd a lisztet a sütőporral beleszitáljuk.
A tojásfehérjéket a sóval felverjük, mikor már keményedik belekeverjük a maradék cukor.
Óvatosan beleforgatjuk a sárgáját a masszába, majd kikent, kilisztezett tepsiben előszőr 180 °C-on 10-15 percig, majd 150°C-on további 10 percig sütjük.
A sütő ajtaját kinyitva hagyjuk kihűlni, 2-3 részbe várjuk és megkenjük a töltelékkel.

http://www.femina.hu/recept/piskota_recept/piskota_nagy.jpg


2016. március 5., szombat

Hogyan találjuk meg a tökéletes hajformát?

Az egyik nagy változás az elmúlt fél évben az volt, hogy a fenékig érő hajamat levágattam. Akkor úgy éreztem, hogy kell valami változás, és megmondom őszintén untam már órákon keresztül mosni, szárítani, kezelni. Kitaláljátok mit érzek most? Hogy KELL a hosszú hajam. Hiányzik.

Egyik korábbi bejegyzésemben említettem már a ricinus olaj használatát. Most aztán minden hajmosás hosszabb a megszokottnál, hiszen pakolás fel, néhány óráig pihi, majd 3-4* öblítés. Bár látom a hatást (ez lehet, hogy a szépségkapszulának is köszönhető), viszont így jóval nagyobb felhajtás a hajmosás. Nem mondom, hogy nem tetszik a rövid haj, hiszen mindenki azt mondja, hogy nagyon passzol hozzám (én is egyetértek velük), csak sajnos sokkal kevesebb ötletem van/volt arra, hogy hogyan is lehetne kicsit kevésbé hétköznapivá tenni.

Ebben a bejegyzésben azt tudjátok lecsekkolni, hogy milyen hajstílust érdemes vágatnotok, ha ti is terveztek egy kis változtatást.



Férfiaknak is van néhány ötlet:






2016. március 3., csütörtök

Programajánló: március

Szervusz Március, szervusz Tavasz!

Nem véletlenül március a kedvenc hónapom. Amikor az ébredező természet egy-egy apró jelét véled felfedezni lépten-nyomon, amikor a kertedben kibújnak egyesével a hóvirágok, amikor a nap sugaraitól már melegséget érzel a szívedben is, ez csak egyet jelenthet: a tavasz megérkezett.

Engem ez az időszak hihetetlenül nagy boldogsággal tud eltölteni. Emlékszem, február utolsó pár napjában már szó szerint szenvedtem az időjárástól, az élettől, mindentől. Aztán jött a március, és valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag nem tudtam abbahagyni a mosolygást. Minden apró kis dolognak tudtam örülni. Ez olyasmi lehet, mint a placebo gyógyszerek, nem igaz? Elhiszed, hogy így van, és akkor "ki is fejti a hatását".
A másik oka az óriási március-szeretetemnek a születésnapom. A családunkban nagyon kedvesen zajlanak ezek az események. Egy napra te különleges vagy. Az egész család téged ünnepel és próbálják még szebbé tenni ezt a csodaszép napot. :) Ezúton is köszönöm, hogy vagytok nekem. ♥

Nem szeretnék nagyon eltérni a címtől, így ebben a bejegyzésben néhány programötletet szeretnék összegyűjteni március hónapra.

Március 1-6.
Március első hétvégéjén több lehetőség közül is választhatunk.
Sajnos március 5.-e munkanap, így a hétvégénk rövidebb lesz a megszokottnál, de akinek belefér javaslom az Utazás Kiállítást. Március 3-6. között a Hungexpon találkozhatunk a hazai és a külföldi kiállítókkal. Ezen a hétvégén Pécsett is lesz egy izgalmas esemény csokoládé imádók számára. A pécsi Csokoládi Fesztivál március 5-6-án várja az érdeklődőket.

Március 7-13.
A második hétvégén egy szívemhez közel álló programot találtam, március 11-14-ig a Vajdahunyad várában lévő tavaszi Orchidea kiállítás és vásárt. Ha esetleg a fővárostól távolabbra utaznánk, akkor remek program lehet Gyulán a Gyulai kolbász- és sódarmustra, ami március 11-15-ig várja a látogatókat.
Ezen a héten lesz a születésnapom is, így rám néhány egyéb program is vár. :)

Március 14-20.
Március 3. hetében több tavaszi fesztivál is megnyitja kapuit. Füreden, Győrben és Debrecenben is lesz lehetőségünk különböző tánc- illetve színházi produkciót is megtekinteni.
Március 15-én, Nemzeti Ünnepünkön a fővárosban többféle programot is találhatunk. Ha inkább egy kis sportra vágyunk, akkor a 10. Coca-Cola Testébresztő Fitnesznapra látogathatunk el a SYMA csarnokba.

Március 21-27.
Ismét egy hosszú hétvégénk lesz, méghozzá Húsvét hétvége. Rengeteg programlehetőség közül választhatunk, de én ilyenkor jobban szeretem a családdal tölteni, tojást festegetni, otthon várni a locsolókat. Március 25-től nyílik a 34. Magyar Sajtófotó Kiállítás, ami szintén érdekes programnak ígérkezik.

Biztos vagyok benne, hogy a felsorolásom nem teljes és nem fed le minden érdeklődési kört, de én ezeket az eseményeket találtam a legizgalmasabbnak. Esetleg itt van néhány böngészni való még:
http://www.iranymagyarorszag.hu/keres/budapest/program-p2/
http://budapest.varosom.hu/programok/2016-03-01/
http://www.programturizmus.hu/search?keywords=&keywords-text=&f-loc=&f-loc-text=&f-from=2015-03-01&f-to=2015-03-31 
http://itthon.hu/programok

Ti mit terveztek márciusra? 

Képek forrása:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/b4/44/83/b444838d651bfa5c93e9e59c06f3d754.jpg 
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/82/d1/91/82d1914fe838ae7387ecd26fd5f36ad3.jpg

2016. március 1., kedd

A boldogság útjain

Szépséges napot kívánok nektek!

A blog (és persze én is) egy kis átalakuláson esett keresztül az elmúlt időszakban, de bízom benne, hogy ez csak pozitívumként jelenik majd meg a jövőben. :)

Az életünk során más és más helyzetben kell helyt állnunk, más és más körülmények között zajlik az életünk. Amikor még gyerekkorban a játékok, a bolondozások voltak számunkra a legfontosabbak, tinédzserként már anyu ruháit próbálgatva tükör előtt sminkelgettük magunkat. A gimis és egyetemi évek alatt egyre többet foglalkoztunk magunkkal, szépségápolással, divattrükkökkel. Idővel megtaláltuk a stílusunkat, rájöttünk, mik azok, ami legjobban passzolnak hozzánk. Ezután egyszer csak belecsöppentünk a felnőtt életbe és néhány bizonytalan lépés után nekivágunk a nagyvilágnak.
És ami ezek után jön, abban ki segít eligazodni? Miután kirepültünk anyu-apu szárnyai alól és fontosabb dolgokkal találkozunk az életben mint a legújabb trendek, a legfrissebb pletykák és a legnagyobb partyk. 
Ekkor jövünk rá, hogy mi bizony felnőttünk.

Azt hiszem, hogy az életem épp most érkezett ebbe a fázisba.

Bár ez a felnőtté válás nem jelenti azt, hogyha esetleg elmegyek egy-egy buliba nem én szeretnék lenni a legszebb (így a szépségtippek sem tűnnek el a blogról :) ), ha találok egy új edzésmódszert nem fogom kipróbálni (az egészséges életmód is megmarad!), ha egy új étterembe megyek nem fogom az ínycsiklandó menüsort végigfényképezni (hello gourmet szerelmesek!)... csak annyit jelent, hogy az életemet alakító szituációk, problémákból szeretném kihozni a legjobbat és megosztani veletek a blogon.

Így terveim szerint sokkal színesebb és aktuális témákat érintő bejegyzésekkel találkozhattok majd a jövőben. :)

Jelenleg két dolog az, amire kiemelten szeretnék fókuszálni. Mivel egyelőre megélni nem tudok belőle, így csak szeretném megosztani veletek (illetve évek múltán nekem is szép emlék lesz visszaolvasni) az általam készített sütemények, torták képeit és receptjeit, hiszen egyik nagy álmom az, hogy nyissak egy kis cukrászdát valahol a nagyvilágban.
Nagyvilág... a másik, hihetetlen nagy boldogságot okozó dolog számomra az utazás. Van egy listám, hamarosan megosztom veletek is, hogy hova szeretnék eljutni a világban. Remélem idővel minden apró kis zugot bejárhatok. :) A korábbi tapasztalataimmal, illetve a jövőbeli terveimmel szeretnék készíteni egy utazási naplót, ahol minden hasznos információ megtalálható az adott városról, országról.

A legfontosabb dolognak azt tartom, hogy mindenki találja meg a boldogságot abban amit épp csinál. Leljen mindenben a legnagyobb örömet, hiszen az élet rövid, és nem szabad butaságokra pazarolni az időnket. Legyen ez a mottónk erre a csodás márciusi napra. :)
"Olykor elég egy napsugár. Egy kedves szó. Egy köszönés. Egy simogatás. Egy mosoly. Ilyen kevés dolog elég ahhoz, hogy boldoggá tegyük azokat, akik körülöttünk élnek. Akkor miért nem tesszük ezt?" /Bruno Ferrero/



Titeket mi tesz boldoggá? :)