2014. április 13., vasárnap

Az ideális testsúly

Korábbi bejegyzésemben szó volt a helyes táplálkozásról, elkezdtünk magunkban felépíteni egy egészséges, diétás hozzáállást. Sok minden kell hozzá, sajnos ez nem megy egyik napról a másikra. De BÁRMIKOR elkezdhetjük. Minden nap egy új kezdet, minden nap egy esély a változtatásra, ezt ne felejtsük el.
Szedjük össze a bátorságunkat, gyűjtsünk erőt és döntsük el magunkban, hogy igenis, ezt most meg akarjuk csinálni.
Minden fejben dől el, HA MEG AKARJUK CSINÁLNI, MEG IS FOGJUK CSINÁLNI!



Ebben a bejegyzésben mindenki felmérheti, hogy valóban szüksége van-e súly leadására, szemlélet mód váltásra. Ezt legegyszerűbben a BMI kalkulátorral fogjuk tudni megnézni, ahol kategorizálják a tápláltsági állapotokat. Lehet, hogy sokan nem érzik jól magukat a bőrükben, mégis a normál testsúly tartományba tartoznak bele. Ilyenkor van szükség csak igazán apró változtatásokra, ami leginkább sporttal és odafigyeléssel valósítható meg. A többi kategóriánál már életmódváltás javasolt, de erről majd később beszélünk.

Miután kiszámoltuk a BMI-t, a következő táblázat segítségével mindenki kiválaszthatja a napi kalóriaszükségletet (akár fogyni, akár hízni szeretne), és megnézheti, hogy a diéták közül, hogy melyik az, amelyiket a legjobban tartani tudja és ez alapján válogathatja össze az étrendjét.

Ha mindenki kiszámolta a napi kalóriaszükségletét, rájött, hogy mennyit lehet egy nap elfogyasztania a testsúly csökkenéshez (növeléshez), bátran rákereshet az interneten olyan diétákra, amelyek az adott kalóriamennyiségre vannak kikalkulálva. A bejegyzés végén innen is le lehet tölteni a Lifetilt által összeállított diétákat.
Vigyázat! Egy aktív, verseny sportolónak nagyban változik a szükséges tápanyag, kalória bevitele! Bár ő nem is tőlem kér majd tanácsot. :)
Illetve ha valaki nagyon nagy túlsúllyal küzd, először kérje ki orvos véleményét!

Letölthető étrendek (Lifetilt):
1200 kcal diéta
1400 kcal diéta
1600 kcal diéta
1800 kcal diéta
2000 kcal diéta


Forrás:
http://www.reforma.hu/mintaetrendek
http://www.lifetilt.hu/dietak
http://www.dietetika.hu/dieta.html
http://lifetilt.blog.hu/2012/10/24/dietarol_es_kaloriaszamlalasrol_kezdoknek_i
http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20140311-tul-sokat-zabalunk-azert-nem-fogyunk.html