2014. január 12., vasárnap

Magos kenyér

Ma elkészítettem az első búzaliszt-mentes kenyeremet!! :) Mivel szeretek kísérletezni, így elolvastam néhány receptet, de végül a saját ötleteim szerint állítottam össze egy újat.
A kenyér alapjai a különböző magok, néhány tojás és só. Rettentően egyszerű, de ha nem jók a mértékek sajnos ugyan olyan könnyű is elrontani. Az íze nagyon finom, hasonlít egy egyszerű magvas pékáruhoz, így ha szereted az olajos magokat, érdemes kipróbálni. Elég töményre sikerült, így 2 kis szelet is elég volt nekem egy étkezésre.

A hozzávalók:
100 g zabpehely (darálni)
1,5 evőkanál zabpehely (egészben)
100 g szezámmag
100 g lenmag
100 g napraforgómag (darálni)
1,5 evőkanál napraforgómag (egészben)
1 tk só
1 tk szódabikarbóna
3 db tojás
néhány szem olajbogyó (elhagyható)
fél pohár víz


A zabpelyhet és a napraforgómagot daráljuk le por állagúra (liszt-szerűre) majd keverjük hozzá a többi hozzávalót.
Az olajbogyót vágjuk apró darabokra és keverjük ezt is a masszához. Lehet még ízesíteni köménymaggal (1 tk!), esetleg olajbogyó helyett mazsolával.
Vajazzunk ki egy tepsit (pl. amiben a Stefánia-szeletet csináljuk), ami lehet kör alakú is, illetve mi is gyúrhatunk belőle formát és sima tepsiben is megsüthetjük. Öntsük bele a közepesen szilárd állagú masszát, majd egyengessük el és süssük meg előremelegített sütőben 180°C-on kb. 30 percig.

Íme az eredmény:

Ne szomorodjunk el, ha egy kicsit megreped, az íze ugyan olyan finom! :)
Jó étvágyat hozzá!

UPDATE! Reggel feltűnt, hogy enyhén zöldes színű a kenyér. Ne aggódjunk, nincs semmi baj, csak a lenmagban található olajok miatt lett ilyen!
UPDATE 2! Nem a lenmag miatt, hanem a napraforgómagok miatt lett zöld! Ez már biztos! :)