2014. január 23., csütörtök

Szivecskés pite

A következő sütemény nem az alacsony kalória tartalmáról lesz híres. Édesanyámnak nemrég volt névnapja, de mivel a családomban rajtam kívül senki sem diétázik, így az ő kedvükért "normális" tésztából csináltam süteményt.
Az ötletet innen vettem, a tésztája pedig egyszerű pite tészta. 

Mivel közeleg a Valentin-nap, akár arra is elkészíthetjük (már aki ünnepli)..


Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 18 dkg margarin
  • 1 ek zsír
  • 15 dkg dió
  • 6 púpos ek baracklekvár
  • fél ek zsemlemorzsa
  • + szivecske forma, alacsony falú tortasütő


A lágy margarint kikeverjük a cukorral, majd a tojással. Miután puha és krémes állagú lett, hozzáadjuk a lisztet, összedolgozzuk és két gombócot formálva fóliába rakjuk. 


A hűtőben pihentetjük minimum 1 órát (nem baj, ha esetleg hosszabb ideig). Pihentetés közben a diót ledaráljuk és összekeverjük a lekvárral. Nem kell nagyon apróra, néhány darabot felében/negyedében is hagyhatunk.
Két részre szedjük szét a tésztát, majd az egyiket kinyújtjuk fél cm vastagságúra, a másikat picit vastagabbra, a sütőformával majdnem megegyező átmérőjűre. Belerakjuk a formába, és az oldalához nyomkodjuk.


A formával sok sok szivecskét szaggatunk, majd kívülről befelé haladva megcsináljuk a "tetejét", miután beleöntöttük a tölteléket és megszórtuk zsemlemorzsával.


Egymásra rakosgatva haladunk befelé a szivecskékkel...


Előmelegített sütőben légkeveréssel 200°C-on sütjük 10 percig, majd 160°C-on kb. 40 percig. A tetejére lehet szórni porcukrot, illetve meg lehet kenni tojással, hogy fényesebb legyen.

Tölteléknek pedig ami van otthon, abból kell kihozni valami finomat :) Lehet cseresznye befőttet, vagy csoki krémet, csak a fantázia szab határt!

Jó étvágyat :)